Skol-VM

Här kommer en uppdatering från förra veckans resa till Estland & Skol-VM

Måndag: Resdag:

Den 29/4 var det dags för alla 1:or att åka till Skol-VM i Otepää, Estland. Vi var väldigt tursamma att vårt SAS-flyg inte påverkades av den strejk som utbröt under fredagen den 26/4. Efter en smidig flygresa till Tallinn plockades vi upp av en buss som skulle ta oss till Otepää. Det tog cirka 3h att ta oss till Otepää och det hotell vi skulle bo på under veckan. Väl på plats möttes vi av Eksjös elever och tränare som hade åkt färja till Tallinn. Det hände inte så mycket mer under dagen utan fokus hamnade på att börja lära känna varandra lite bättre och ladda inför veckan.

Tisdag: Modelevent (träning)

På tisdagen var det dags att för första gången ge sig ut i den estländska terrängen och få en bild av hur det ser ut i skogen, hur karttecknen ser ut och vad man ska undvika respektive dra nytta av. De slutsatser som vi under kvällen diskuterade fram var att det vita och ljusgröna på karten var snarlik varandra med löpbarhet och sikt. Mörkgrönt skulle undvikas helt och höjdformationerna var rejäla och tydliga.

Efter träningspasset var det dags för invigningsceremoni där man för första gången kunde se alla nationer och deltagare. Totalt var det 23 länder och ca 700 deltagare från både Brasilien, Nya Zeland och kina.

 

Onsdag: Långdistans (tävling)

Första tävlingen var kommen och det var en långdistans eleverna skulle ge sig an på. Med blandade resultat och genomförande kunde man se ett mönster att det var många andra deltagare som hade det jobbigare att ta sig runt långdistansen, både tekniskt & fysiskt. Hanna Lundberg lyckades ta hem segern i W1-Selected och Ebba tog en fjärdeplats i samma klass. I killklassen knep Felix en fin femteplats. Eksjö sprang i skolklassen och placerade sig väldigt fint i både tjej och killklasserna

Ni kan se övriga resultat på länken nedan:

https://www.isforienteering2019.ee/en/results

Torsdag: Kulturdag i Tartu

Dagen efter långdistansen var det en kulturdag. Schemat som arrangörerna skapat för kulturdagen var dock fullspäckat med aktiviteter så någon vila blev det inte.

Dagen började med att vi blev upplockade med en buss som tog oss till Tartu, Estlands näst största stad. Där fick vi möjligheten att besöka ett Science center med många olika experiment och sevärdheter. Enligt schemat skulle vi tillbringa drygt 3 timmar på detta center tillsammans med alla andra deltagare på skol-VM, vilket var väldigt många på den ytan som fanns tillgänglig. Många av våra elever passade därför på att efter få i sig en rejäl lunch på närliggande restauranger när de kände att de var klara med experimenten.

Nästa aktivitet var en stadsvandring i Tartu. Eleverna blev indelade i två lag där de blev tilldelade en surfplatta med många olika punkter på en karta som skulle besökas. Vid varje punkt dök det upp en fråga på surfplattan som skulle besvaras inom laget. Ett roligt sätt att se en nya stad på, dock hade vi otur med vädret då det regnade kraftigt under hela vandringen.

Målet på stadsvandringen var vid en stor inomhushall där eleverna sedan skulle visa upp vårt land Sverige på en mässa. Alla nationer hade tagit med sig saker som kännetecknar sitt eget land och dukat upp vid ett bord. Det var allt ifrån olika delikatesser, ostar, godisar till kartor och reklamblad.

Efter mässan skulle alla nationer framföra ett uppträdande på ca 5 min. Det mest förekommande var olika danser och sånger som ursprungligen kom från sitt land. När det var Sveriges tur att träda fram var det klassiska midsommarlåtar som rymde lokalen. små grodorna, hästens lilla kråka och raketen blev några av de sånger som framfördes.

Efter ca 2 timmar med olika framträdanden var det dags att åka hem igen och börja ladda om inför medeldistansen.

Fredag: Medeldistans (Tävling)

Under fredagen skulle eleverna behärska den estländska terrängen genom en medeldistans. Den här gången var det ett mer stigrikt område med bättre framkomlighet i skogen. Detta gjorde dock att man behövde orientera i mer intensiv fart och det satte deltagarna på prov. I tjejklassen gick det bäst för Hanna som den här gången slutade tvåa, enbart några få sekunder till förstaplatsen. Sofia gjorde ett bra lopp och slutade fyra. På killsidan var det Henrik som sprang bäst och han slutade som 7:a. Killarna från Eksjö blev 1,2,3,4 i skolklassen och Hilda blev 2:a. Fler resultat hittar ni här: https://www.isforienteering2019.ee/bw_client_files/woc2019/public/img/File/ISF2019_Ind_Middle_All.pdf

Lördag: Friendship-relay

Ett roligt sätt att avsluta veckan på är vänskapsstafetten. Deltagarna blev indelade i lag på 3. Blandat tjejer och killar och från olika nationer. Lagen fick hämta ut kartorna som den här gången bestod av ca 50 kontroller, sedan fick de planera och dela upp alla kontrollerna och bestämma hur och vem som ska ta vilka kontroller. Sedan startade alla deltagarna samtidigt och tog sig i mål hand i hand.  Ett uppskattat och roligt sätt att komma ännu närmare de andra nationerna och skapa relationer från alla världens länder.

Söndag: Hemresa

På den sista morgonen vaknade vi upp av lukten från pannkakor. Det var de två äldre damerna som drev hotellet som ville lyxa till det på den sista frukosten. Väldigt uppskattat från våran sida. Efter den fina frukosten var det dags att hoppa på bussen som körde oss tillbaka till Tallinns flygplats. Resan hem flöt på bra och nu är vi tillbaka i Sandviken för att njuta av de sista veckorna innan sommarlovet.