Reseberättelse VM 2016

bild

 

Fredagen den 26/8 klockan 17:30 rullade 5 minibussar med förväntansfulla OLGY-elever samt tränare iväg mot Strömstad och orienterings-VM. För att inte behöva köra hela natten övernattade vi i fina Karlstad.

Morgonen därpå bar det av emot första etappen, sprint med inslag av skog. Solen strålade och likaså OLGYs prestationer. Därefter var det dags för VM-löparna att visa vad de gick för. Tack vare våra entusiastiska hejarop lyckades Sverige kamma hem sin första guldmedalj genom den forna OLGY-eleven Jerker Lysell. Detta firade vi såklart på restaurang precis som ca 5000 andra lyckliga orienterare. Nu bar vi oss i spöregnet iväg mot vårt finfina boende på Bullarebygdens camping. Avsaknaden av toalett och dusch i stugorna var något som avskräckte vissa mer än andra men vi var alla överens om att utan regn kommer inget solsken.

Nästa morgon var det dags för ännu en tävling, denna gång medel. Alla kämpade på bra, vissa nöjdare med sina prestationer än andra. Taggade begav vi oss av mot en rafflande VM-sprintstafett där Sverige tillslut lyckades knipa bronset. Detta firades dock inte med något restaurangbesök utan vi begav oss istället hem för att tillaga våran första stugmiddag.

Nu var det dags för en välförtjänt vilodag. Denna startades med SMJ (smidighet med Jonna) följt av diverse återhämtningsträning, vila eller bad. Badandet hade redan vid det här laget hunnit bli en del av vår vardag. Vi var ju trots allt på västkusten!

Kommande etapp var ännu en medel som idag avgjordes på arena satelliten, samma arena som eliten. Där bemöttes vi av svårpasserbara branter och desto mer njutbara höjder, en riktig Strömstad terräng helt enkelt. När eliten äntligen skulle bege sig ut hade det helt utan förvarning brutit ut i en brutal värmebölja. Tröjor flög åt alla håll och kanter och glasskön ringlade sig längre än lång. Någon som verkade helt oberörd av den stekheta solen var däremot självaste Tove Alexandersson, som med bravur tog hem OLGYs andra guldmedalj. Jublande och röda som kräftor begav vi oss nu av mot Ica för att komplettera inför middagen och kommande måltider. Väl tillbaka i stugorna åts det mat följt av trevligt umgänge innan det återigen var dags att krypa till kojs.

På onsdagen vaknade återigen upp för ett härligt yoga pass, denna gång lett av Sofie. Därefter löptes det, paddlades kajak, åktes rullskidor eller rent ut sagt vilades det inför den uppkommande mikrosprinten och volleybollturneringen. När klockan slog 13:00 var det äntligen dags. Laddade samlades vi nere vid den redan väl omtalade volleybollplanen. Match efter match avgjordes och efter en jämn final stod födelsedagsbarnet Jockes lag som enfaldiga segrare (stort grattis till er!!). Därefter var det bara att ladda om inför den omtalade mikrosprinten. Efter två kluriga sprinter där terrängen till största del bestod av klippor stod Isac som segrare.

Och så var det dags för veckans sista medel. Idag levererade inte vädret lika bra som tidigare etapper, regnet rent ut sagt öste ner över oss. Detta resulterade i att vi efter ett par om och men bestämde oss för att följa lången från soffan istället för på plats. Ännu en gång levererade Guld-Tove medans herrarnas insats var lite mer tillbakadragen.

Våran sista vilodag kantades av bättre väder och en rafflande 5-kamp. De avgörande grenarna var ballongrace, husvagnsbingo, kex-vissel-stafett, marshmallow-och spagetti husbygge och en avgörande mikrosprint med jaktstart utifrån de 4 tidigare grenarnas resultat. En mycket uppskattad aktivitet helt enkelt. Sedan åts det middag följt av en massa bad och roligheter.

Äntligen lördag och dags för våran första långdistans. Vid det här laget var många av oss ganska slitna och en mycket tuff långdistans gjorde att det blev många ej start respektive avbrutna lopp. Trots detta var humören på topp! Man kunde ju inte vara annat än vara glad med så mycket energigivande personer runt omkring sig. Glädjen växte sig ännu större när herrarna till mångas förvåning lyckades löpa hem VM-brons i stafetten. Damerna däremot fick inte riktigt till samma flyt och slutade därmed på en 5:e plats. Eftersom detta var våran sista kväll i Strömstad dukades nu upp för ett rejält långbord. Den perfekta uppladdningen inför ur städningen av våra stugor!

Kommande morgon var det tidig uppstigning för att återigen besöka arena satelliten. Det var nämligen dags för våran sista långdistans. Solen ”lyste” med sin frånvaro men detta stoppade oss inte från att njuta av den sista etappen och fina terrängen till fullo. När alla hade sprungit var det rätt skönt att få sätta sig i en varm minibuss för att rulla hemåt mot Viken.

Slutligen vill vi bara tacka för den här veckan där vi fått möjligheten att tävla i terräng som för de flesta av oss inte hör till vardagen. Att få genomföra samt utvärdera så många lopp på en och samma vecka tycker vi verkligen har varit givande och utvecklande. Vi har även kommit varandra närmare, både nya och gamla elever samt våra underbara tränare.

Tack och hej // Moa & Emma