Höstbrev 2015

Veckorna rullar på här i Sandviken och nu är det redan höstlov. Hittills har vi hunnit med en rad aktiviteter mellan den första officiella välkomstträningen och den vecka som var innan höstlovet, nämligen programveckan vecka 43. Programveckan innebär att eleverna har ett anpassat schema beroende på vilket program de går som fokuserar på programspecifika ämnen. Följden av denna vecka var att våra ordinarie träningstider inte gick att följa fullt ut vilket gjorde att vi endast hade en gemensam planerad träning den veckan. Dessutom var vi till Bosön under måndag och torsdag för att genomföra tester med eleverna där de fick mäta tröskelvärden och VO2-max.

Under hösten har det varit stort fokus på SM-tävlingarna som varit där vi genomfört SM-specifika träningar med långsträckor och kvalliknande upplägg. Utöver de praktiska träningarna har vi även haft teoripass där vi gått igenom de kartor som funnits tillgängliga över områdena och diskuterat vilka svårigheter samt vilken teknik man ska använda sig av för att bemästra de olika terrängtyper.

 

LångsträcksträningKval-träning

                           

Under första SM-helgen var det Sofie och Thomas som åkte med ner till Stockholmsregionen och coachade medan Joakim åkte upp till Sundsvall för att främst representera orienteringsgymnasiet på tävlingen men självklart även heja på våra elever som medverkade på USM.

Den senaste SM-tävlingen var för ca 2 veckor sen då vi hyrde storbuss och styrde kosan mot Eksjö med ett mål i sikte, att bli Sveriges bästa orienteringsgymnasium. Helgen startade redan på fredagen då orienteringsförbundet ordnat en utbildningsdag för alla RIG-elever med föreläsningar från morgon till eftermiddag. Både tränare och elever fick ta del av föreläsningar av Peter Öberg, Mia Jodal och Filip Larsen som alla förmedlade information som vi hoppas att många av eleverna kan ha nytta av då de pratade om bland annat träningsupplägg, träningsplanering och idrottsskador.

Under lördagen och söndagen var det sedan dags att visa vad vi gick för i skogen då det under lördagens bjöds på en relativt lättlöpt men nog så klurig långdistans norr om Skedhult golfbana strax utanför Eksjö. Värt att nämna är att orienteringsgymnasiet i Sandviken stod för fyra av sex möjliga segrar i gymnasieklasserna. Söndagens sprint blev både kall och dimmig till en början men där samtliga elever såg till att coacherna fick uppleva solsken ändå. Vi åkte hem från Eksjö med ett leende på läpparna, tacksamma för att få vara en del av det här gänget som sköter sig exemplariskt både i och utanför skogen. Dessutom åkte vi hem med den åtråvärda titeln ”Sveriges bästa orienteringsgymnasium”.

Det som är nu är väl framför allt det här höstlovet som eleverna sett fram emot men därefter väntar roliga veckan som vi hoppas de ser fram emot om möjligt ännu mer. Vi kommer nämligen inleda den riktiga hösten vecka 45 med ”Roliga veckan” där vi fokuserar på lite andra saker under träningstiderna än bara orientering. Vi tror att det kan vara bra för dem att slappna av lite och fokusera på lite mer lek för att bryta av den annars ganska inrutade träningsperioden. Roliga veckan är fortfarande under uppbyggning men några inslag som kommer representeras är simhopps-KM och äventyrshuset Alborgen.

Vecka 46 sätter sedan allvaret igång igen och vi går in i den så kallade grundträningsperioden. Tanken under den här perioden är att skapa en grund för kommande säsong där det läggs större fokus på styrka och uthållighet med LSD (long slow distance). Under vecka 46 kommer dessutom intagningsproceduren för nästa år att sätta igång där mycket fokus för oss tränare kommer ligga på att gå igenom material. Under fyra dagar under vecka 46 och 47 kommer vi ha möjliga kandidater till nästa år på besök medan vi resterande dagar under veckan går igenom och diskuterar vad vi sett under besöksdagarna.

En annan sak vi kan berätta är att skidlägret för vintern är bokad och det under vecka 50 då vi tar vårt pick och pack och drar till Idre under 5 dagar. Exakt hur upplägget kommer se ut där uppe är ännu inte spikat men stugor är bokade och eleverna informerade så det blir ytterligare en sak att se fram emot innan juluppehållet!

Det var allt vi hade att bjuda på för den här gången, hoppas ni har fått en lite tydligare bild av vad vi har roat era ungdomar med hittills under hösten och lite vad som komma skall. Hör av er om det är något annat ni undrar över.

 

Hälsningar Sofie, Joakim och Thomas.

Skol-SM 4