Äntligen sommarlov!

Nu har vårterminen redan tagit slut och vi sa adjö till våra fina studenter som inte kommer tillbaka till oss i höst i fredags men hade även tårtkalas med samtliga elever under torsdagseftermiddagen. Vi tränare jobbar på några dagar till innan det är dags även för oss att ta lite välbehövligt sommarlov. Vi tänkte att vi som tack för det här året bjuda på årets resdagbok från utlandslägret vi var på under mars månad.

Vi önskar alla en riktigt härlig sommar så ses vi under sommaren på en, förhoppningsvis, solig åker!

 

R E S D A G B O K 2016

Dag 1 Fredag 11/3

Tidigt på fredagsmorgonen var det dags för avfärd i storbuss mot Arlanda för att vid lunchtid sätta oss på flygen mot Italien och Venedig. Som tradition under utlandslägren på OLGY brukar elever och tränare ha ett tema gällande klädseln under resan, så även i år där tjejerna på OLGY valde att anamma hippiemodet och tränarna det något tuffare rockmodet. Tjejerna gjorde även en video som ni kan se här!

Framme i Venedig väntade Franci och Matia där vi återigen satte oss på en buss som skulle ta oss till Grad Prestranek i nordvästra Slovenien. Eftermiddag och genomgång blev det en tidig kväll för samtliga då det varit en lång resdag och vi behövde vara utvilade till dagarna som väntade framöver.

 

coaches
/Coaches

 

Dag 2 Lördag 12/3

Dagen började med hästlukt och en näringsrik frukost. Därefter begav vi oss mot dagens första träning som var en medeldistans i en väldigt gropig terräng. Träningen blev relativt kort då vi hade en lång resa till Kroatien framför oss. Lunchen handlades på Lidl innan vi kom fram till färjan som tog oss till ön Cres. Cres är känt för sin sten och sina får vilket vi märkte tydligt under dagens andra pass. Men helt utan vrickade fötter begav vi oss sedan mot boendet där både nyckelpigor och skorpioner hälsade oss välkomna till rummen. Till middag fick vi grönsakssoppa, pasta med köttfärs och nyttig efterrätt. Efteråt var det dags att titta på mello för vissa medan andra passade på att få en liten mysstund med någon speciell Emoji heart.

Over and out // Dagens Farmers – Walla

 

Dag 3 Söndag 13/3

Söndagen inleddes med en lite lugnare söndagsfrukost på hotellet här i Kroatien. Klockan nio rullade sedan bussen den inte allt för raka vägen (läs extremt krokig och brant) ner mot staden Cres där dagens första pass, en parsprint, stod på schemat. Resan dit gick dock helt utan missöden tack vare vår eminente busschaufför Fransi, som även blev tillägnad Dagens ros för gårdagen, för sina riktiga skills när det gäller busskörning.

Väl framme i ett soligt Cres började lagen, som bestod av en kille och en tjej, värma upp inför den kommande uppgiften. Själva träningen bestod av fyra gafflade slingor där varje löpare sprang två slingor var. Killarna startade och körde tredje medans tjejerna körde andra och fick föra laget i mål på den fjärde sträckan. Kartan var en riktigt grym sprintkarta med många fina gränder som lätt strulade till det för löparna. De lag som klarade av uppgiften bäst och stod som segrare var Isac och Märta. Alla som kom i mål var riktigt nöjda med träningen, och den häftiga upplevelse som sprinten var. Kommentarer som ”varför finns det inte såhär bra sprintkartor i Sverige” dök upp efter målgång och jag tror inte att det var någon som klagade på dagens träning. Även de som fick agera publik eller fotograf för dagen av olika anledningar, fick sig en fin upplevelse bland alla gränder i solen. Även målplatsen var lika legendarisk som sprinten, där den var placerad mitt i solen vid hamnen, mycket fint!

 

DSC_0552

Efter målgång och nedjogg rullade bussen tillbaka till boendet för lunch och plugg/vila inför eftermiddagens långdistanspass som kördes vid boendet. Träningen kunde väljas att köras som vanlig långdistansträning eller natträning, och bestod av en 10,8km lång bana med blandat långsträckor och lite kortare sträckor. Under banan kunde man stöta på branta raviner, en hel del höjdkurvor samt lite får. Som vanligt här i Kroatien kunde man även stöta på en hel del stenmurar. Terrängen var relativt krävande, men inte lika stenig som igår. De flesta kom tillbaka nöjda och glada från träningen och utan några större missar. Men för de som inte kände sig nöjda med dagens insats så kommer en ny chans imorgon, då en momentbana kommer att genomföras på samma karta. Dock råkade vår kära Hestrapojke Emil ut för en liten olycka då han ramlade och slog huvudet i en sten. Men efter ett bra omhändertagande av Carl och Coach Sofie så var han snart på benen igen!

Nu väntas middag, plugg och härligt umgänge med bland annat maffiaspel. Kort och gott trivs vi väldigt bra här i Kroatien och terrängen som det bjuds på.

Över och ut/ Emma & Anna

 

Dag 4 Måndag 14/3

Idag är det måndag, vilket för de flesta innebär en helt vanlig skoldag. Men eftersom vi denna vecka inte är de flesta så befinner vi oss inte helt obekant i ett annat land där vi tränar och har det allmänt trevligt.

Dagen inleddes med ett frivilligt rörlighetspass som Jonna höll i den svala morgonluften. Efter denna lilla aktivitet hade vår kroatiska restaurangchef dukat upp frukostbordet uppdukat med godsaker som chokladtoppade croissanter, coco-pops och den sedvanliga saft/te/vätskan som serverades som dryck. När alla var mätta och belåtna väntade en 5,9 km lång momentbana i samma terräng som gårdagens långdistansträning. Eftersom vi är Olgy-sandviken klarade alla såklart utmaningen galant utan några som helst problem.

Momentbanan blev det sista passet på Cres och det var nu dags att lämna denna fantastiska ö. Väskorna packades, nycklarna lämnades (förhoppningsvis) in och alla placerade sig i Francis Mercedez-benz. Även denna gång överlevde vi vägen från hotellet tack vare Francis omänskliga körning och tog oss till färjan med god marginal. Nu väntar en dryg halvtimmes (enligt tränarna) resa till Slovenien med ett stopp på LIDL för att köpa lunch. Väl i Slovenien väntar lite träning, mat och hästar.

 

Över och ut /Träningsgänget

 

Dag 5 Tisdag 15/3

På hästgården vaknade vi upp för att bege oss i väg till första tävlingsdagen på Lipicia Open! Vägen dit blev längre än planerat då vår tidigare busschaufför Fransi blivit avbyt och han som nu skulle bli vår nya busschaufför hade engelska kunskapar som inte existerade eller så var dom ytterst få. Efter några om och men kom vi ändå fram till tävlingsarenan. Där det bjöds på rolig utmanande terräng där något riktigt flyt var svårt att hitta, mycket kartkontakt och en tempoväxlande fart var nyckeln för att lyckas riktigt bra! Orienteringsgymnasiet stod för många riktigt fina placeringar! Nöjda begav vi oss till restaurangen som i några kommande dagar skulle servera oss lunch. Tyvärr var inte alla mätta och nöjda när vi klev ut genom portarna från restaurangen då stackars allergikerna endast fick avnjuta några få mozzarella skivor med tomat. Som tur var låg Lidl runt hörnet, så dem som inte fått det dem behövde för en mätt mage fick nu chansen att komplettera.

Bussen rullade hemåt till en eftermiddag som bjöd på fri aktivitet och tid för återhämtning. Senare in på kvällen var det ett teoripass där vi gick igenom hemligheten till att lyckas bra på den kluriga sprinten i Grad Cres. Vi analyserade även dagens tävling; Vad hade vi gjort bra? Vad hade vi gjort mindre bra? Vad var viktigt att ta med oss till morgon dagen för att lyckas så bra som möjligt där?

Resten av kvällen bjöd på en god middag, härligt häng och roliga lekar. Innan lamporna släcktes för en god natts sömn!

/Vilma

 

Dag 6 onsdag 16/3

Tjabba tjena hallå!

Idag steg vi upp klockan 07:30 för att avnjuta en frukost som bara tycks bli bättre och bättre. Det serverades till vår stora förvåning både ägg, frukt och pålägg som ost och skinka. Därefter begav vi oss förväntansfullt iväg för vår andra etapp i Lipica open. Vinden var inte riktigt på våran sida då det blåste storm ute men vi höll modet uppe genom diverse fotboll, korsordslösning och slutligen lite buss-häng. Väl ute på banan dominerade vi som vanligt; seger i M20 (Isac) och M50 (Jockeboy) och ett oräkneligt antal pallplatser. Det måste ha varit Jockes nya damtights som var nyckeln till succén, eller vad tror ni? Kort och gott var vi grymma allesammans även om en del var mer eller mindre nöjda med sina insatser.

När vi alla var tillbaka; Vilma med blod på kinden, Matilda med halvt stukad fot och vi andra med rivsår på både armar och ben (för att inte tala om Emil som lyckats kvadda sin sko) begav vi oss hemåt mot en efterlängtad lunch. Idag fick vi soppa till förrätt (som vanligt), snitsel & potatismos till varmrätt samt pannkakor med nutella till efterrätt (farligt gott).

Kort därpå begav sig de flesta av oss av mot Postojnska jama, en känd grotta i närheten av vårt boende. Det var minst sagt spektakulärt och jag tror att de enorma gångarna imponerade på oss alla. Vi fick utforska de 5,5 km långa grottorna både på tåg och till fots tillsammans med ett hundratals Japaner som verkade minst lika fascinerade som oss. I slutet av våran vandring fick vi ta oss en titt på livs levande ”human fisches” som inte kan se samt kan leva mer än 100 år.

DSC_0941

 

På hemvägen blev det ett stopp på köpcentret för lite shopping. Det slutade inte helt oväntat med att alla hamnade i matbutiken med diverse choklad, läsk och chips. Bästa uppladdningen för att prestera på topp och för att orka med all den hårda träningen!

När vi äntligen var hemma igen belönade sig en del med vila och snacks för att fylla på energidepåerna, en del med plugg och en del med fotboll då de ännu inte hunnit göra slut på all överskottsenergi.

Dagen avslutades med en mumsig middag bestående av soppa, klyftpotatis, getost och panacotta följt av lite kartgenomgång och slutligen maffia i vanlig ordning.

Over and out/ Emz

 

Dag 7 Fredag 18/3

Dagen började som vanligt med frukost klockan 7:30. Därefter begav vi oss mot dagens förmiddagspass i Krajna Vas som bestod av OL-intervaller. Uppslutningen på träningen var bra, de flesta var taggade på att klämma ut den sista energin ur benen. Det gick dock lite FÖR fort för vissa då två av oss lyckades stuka foten i den steniga terrängen. Men ingen större skada skedd! Efter passet var det många som passade på att njuta av solen som bjöd på riktigt stekande värme denna dag. Vi hittade även idag enormt många fästingar lite här och var.

Runt 12-tiden rullade bussen mot stället där vi skulle äta lunch. Det bjöds på panerad fisk med någon form av potatismos som inte uppskattades av de flesta, men som tur var fick vi tid att gå till vårat älskade Lidl som har varit en räddare i nöden under lägret!

Efter maten åkte vi nöjda och glada vidare mot nästa träningspass i form av kontrollplock i Lipica. Där möttes vi av en extremt stenig terräng som knappt gick att springa i, men det var häftigt det med! En som fick en extra upplevelse var Isac som hade oturen att träffa på en björn i skogen.

På eftermiddagen hade trivselkommittén hittat på lite olika lekar som vi körde både innan och efter maten så som flörtleken, rita-gissa-spring, 4 i soffan med mera… Det var väldigt trevligt!

Sista middagen fick vi risotto med nutella-pannkakor till efterrätt som var mycket gott! / Moa & Ronja

 

DSC_0990